logo

Life Sciences Building

The University of Southampton Life Sciences building is a RIBA 2011 regional award winner with a high quality, robust landscape setting. Key features of the design include an urban plaza providing a hierachy of spaces, allowing large groups to gather while also providing more intimate spaces for reflection. Precast concrete informal seating walls accommodate level changes, encourage socialising and provide subtle orientation towards building entrances. The lozenge shaped planters and island seating units refer to the plan outline of the buildings atrium and ceiling sound attenuating pods – creating a subtle link between interior and exterior. The scheme also features a discreetly integrated access and lighting strategy for users of the building with restricted mobility.

Consultants: NBBJ, Plincke, Arup, AKT, EC Harris (undertaken while working for Plincke)
Status: Completed
Awards: RIBA 2011 regional award winner
Photography: ©martingardner
Press: Architecture Today

Image of George Moore Square, Southampton University
Image of landscaping at George Moore Square
Birds eye view of grounds at George Moore Square, Southampton University
Image of Life Sciences Building
Image of pre-cast units at Building 85
Image of lighting plan for Life Sciences Building at University of Southampton
Masterplan for Life Sciences Building, University of Southampton

 

 



Comments are closed.